28000, м.Олександрія, вул.Шевченка, б 132
Тел: 7-10-80, Факс: 7-05-51, e-mail: alex-rada@ukr.net




Головна » 2016 » Листопад » 21 » Міжнародний кінофестиваль - на Олександрійщині
08:01
Міжнародний кінофестиваль - на Олександрійщині

Традиційно у жовтні стартує Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Найкращі документальні фільми про права людини цьогоріч зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок 23 областей України. Серед них і Олександрія.

Двадцять першого листопада у рамках акції "Україна - територія гідності і свободи" на перегляд фільмів до районного будинку культури завітали голова районної ради Ольга Коріненко, перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Коваль,   представники бюджетних установ та студенти. Відкриваючи захід, Юрій Леонідович, зокрема, зазначив, що 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи, свято на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Українська Революція Гідності, боротьба за волю і справедливість сколихнула в українського народу високі почуття патріотизму, самопожертви, любові до Вітчизни. Вона відбулася не лише в політичному житті країни, а у нас самих, у нашій свідомості. Україна, дійсно, стала територією гідності і свободи.

Потім про фестиваль і його кінопокази поінформували директор районного будинку культури Юлія Єлсукова та регіональний координатор Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини по Кременчуцькому регіону Альона Глазкова.

Символічно, мабуть, і те, що стартував фестиваль з показу стрічки "Мова". Її режисером є Сергій Лисенко з Дніпропетровська – один з тих, що, покинувши все, присвячує весь свій час зйомкам у зоні АТО та на звільнених територіях. Під час Майдану він ретельно фільмував всі ключові моменти протистояння у Києві. У картині йдеться про діяльність активісток, які організували безкоштовні курси української мови на Сході та Півдні України та привозять у місті й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками. «Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети...», – говорить героїня фільму, кураторка курсів Анастасія Розлуцька. А літня слухачка курсів зазначає: «Хочу вивчити українську мову, щоб більш ніхто не здумав мене «захищати» лише через те, що я говорю російською».

Друга картина, яку теж продемонструють олександрійцям, режисера Андре Гьорманна із Німеччини «Кровлі: кожному ковбою потрібен свій кінь». Вона, напевне, також не залишить байдужими глядачів, переважно молодь. Адже який хлопчик не мріє стати ковбоєм? А для 11-річного Кровлі, який живе з батьком на ранчо в Америці, це – звичний спосіб життя. Однак для того, аби стати «справжнім» ковбоєм, необхідно навчитися багатьом речам, а часом – і виявити неабияку сміливість. Для Кровлі цей шлях починається із завдання приборкати дикого коня.

Місією фестивалю є створення можливостей для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції.

Організатори зазначають, що центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

Саме тому фестиваль 2016 року включає більше сорока найкращих документальних фільмів України та світу, що порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Проходить він за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Категорія: Новини Олександрійської районної ради | Переглядів: 401 | Додав: Davydov | Рейтинг: 0.0/0
Інші сайти



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0