28000, м.Олександрія, вул.Шевченка, б 132
Тел: 7-10-80, Факс: 7-05-51, e-mail: alex-rada@ukr.net




Головна » 2017 » Травень » 3 » Районний історико-краєзнавчий квест "Тут Батьківщини моєї початок"
13:23
Районний історико-краєзнавчий квест "Тут Батьківщини моєї початок"

 

28 квітня 2017 року попельнастівська громада на чолі із сільським головою Олегом Волянським приймала гостей із усіх куточків Олександрійщини. Цього погожого квітневого дня на захід завітали голова райдержадміністрації Богдан Куруп, голова районної ради Ольга Коріненко, сільські та селищні голови, а також команди учнів Добронадіївської, Улянівської ЗШ І-ІІІ ст., Червонокам’янського НВО та Новопразького НВК. Приводом для зустрічі стало проведення на території села Попельнастого районного історико-краєзнавчого квесту "Тут Батьківщини моєї початок", присвяченому Міжнародному дню пам'яток і визначних місць, що відзначається щороку 18 квітня. Виховний захід було спрямовано на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям районної культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю спільних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

 

Питання збереження історичних пам’яток регулюються Конституцією України, зокрема ст.54. Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини.

 

Українська історико-культурна спадщина величезна, і формувалася вона протягом багатьох століть завдяки різним народам. На території України збереглися сліди кількох культурно-історичних епох. Не можна уявити повноцінного духовного життя країни без долучення людей до історії міст, сіл, культурних надбань, до унікальних творінь мистецтва й архітектури, які могутньою енергетикою, що йде з глибин віків, міцно з’єднують сьогодення з минулим і прийдешнім.

 

Попельнасте - село, яке має дуже давню історію, коріння якої сягає ще у ХVІІІ століття. Досліджуючи історію села, місцевими краєзнавцями було видано Метричну книгу села. Тут є прекрасні природні пам’ятки, історія села містить дуже багато переказів, легенд та достовірної історичної інформації про минувшину.

Тож квест було розпочато історико-краєзнавчою конференцією "Наддніпрянське село Попельнасте: героїчна історія та достойне сьогодення", в ході якої глядачі мали змогу переглянути презентації шкільних команд про минуле та сучасне мальовничого села. Вчитель історії Войцеховська Л.П. провела заочну екскурсію селом, а потім всі разом вирушили маршрутами квесту. Першою зупинкою були околиці села Попельнастого. Флеш-моб "Героїчне минуле рідного краю" із реконструкцією фрагментів Жовтоводської битви 1648 року. Саме біля пам’ятних козацьких хрестів вчителем історії Улянівської школи було проведено вікторину "Як знаємо ми минуле козацького краю" за участі сільських та селищних голів. Тут же пролунала пісня "Їхали козаки" у виконанні Присяжного Сергія та Єрмакової Софії, учнів Добронадіївської школи. Козацьке товариство прийняло до своїх лав посланців від козака Петрика із Новопразького НВК. Тут же пролунала присяга на вірність служінню Україні, її славному народу та її героїчному минулому. Учасники дійства отримали пам’ятні сувеніри від сільського голови.

Концертна програма "Дзвінкі розмаїття попельнастівської землі" - це була наступна зупинка квесту біля природної пам’ятки села - водоспаду. Учасники програми - команди учнів навчальних закладів, сільські та селищні голови співали пісень про водограй, про чарівну силу води – дійство було неперевершеним!

Під час концертної програми у сільському Будинку культури відбулося вручення пам’ятних подарунків та сувенірів від попельнастівської громади усім небайдужим краєзнавцям.

Щира подяка організаторам такого змістовного заходу від усіх учасників квесту - учнів навчальних закладів району, сільських та селищних голів, які отримали чудову нагоду доторкнутися до історичного минулого, прекрасного сьогодення та природних, історичних пам’яток села Попельнастого.

 

 

 

 

 

Переглядів: 446 | Додав: Davydov | Рейтинг: 0.0/0
Інші сайти



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0